Achtergrond

Kinderen die te vroeg geboren zijn hebben een groter risico op luchtweginfecties en een piepende ademhaling dan op tijd geboren kinderen. Hierdoor worden zij vaker opgenomen in het ziekenhuis. Ook kunnen luchtwegproblemen in het eerste levensjaar een basis zijn voor een slechtere longgezondheid later in het leven. Het is daarom belangrijk om luchtweginfecties en piepende ademhaling te voorkomen

Met de PROTEA studie onderzoeken wij of een poeder met bacteriedeeltjes luchtwegproblemen bij te vroeg geboren baby’s kan voorkomen. De bacteriedeeltjes zorgen er in de darmen voor dat het afweersysteem wordt getraind. Hierdoor kan het afweersysteem ziekteverwekkers beter aanpakken, ook in de longen.

Het poeder met bacteriedeeltjes heet Broncho-Vaxom en wordt ook wel OM-85 genoemd. Het poeder is al uitgebreid onderzocht en is effectief en veilig gebleken bij oudere kinderen. Bij te vroeg geboren baby’s is het nog niet onderzocht, terwijl wij denken dat juist deze kinderen er extra baat bij zouden kunnen hebben.

Eerder wetenschappelijk onderzoek naar Broncho-Vaxom

Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de werkzaamheid en veiligheid van bacteriedeeltjes (ook wel bacteriële lysaten) ter voorkoming van luchtwegproblemen. In de geneeskunde is het gebruikelijk dat onderzoeken eens in de zoveel tijd gebundeld worden in één artikel, wat een systematic review wordt genoemd. In dat systematic review wordt een conclusie getrokken over al het verzamelde bewijs. Dit is ook gedaan voor de onderzoeken naar de effectiviteit van bacteriële lysaten als behandeling om aanvallen van piepende ademhaling en astma te voorkomen. De conclusie van dit artikel was dat bacteriële lysaten overwogen kunnen worden als veilige en effectieve extra behandeling voor kinderen met piepende ademhaling en astma. U kunt het artikel hieronder lezen. Mede gebaseerd op dit artikel hebben wij hoge verwachtingen van het middel bij te vroeg geboren kinderen.

Achtergrond wetenschappelijk onderzoek

Wat is wetenschappelijk onderzoek? Waarom wordt er onderzoek gedaan? En waarom zou ik met mijn kind meedoen aan onderzoek?

Antwoord op deze vragen kunt u vinden op onderstaande informatieve en onafhankelijke websites: